diumenge, d’abril 20, 2008

Campos, desprotegit

Article publicat a Diario de Mallorca el 14 d'Abril de 2008

L’adquisició pel Govern de solars a Campos per fer-hi habitatges de protecció oficial, així com d’edificis ja construïts que seran transformats en pisos HPO, ha alarmat el PP i els promotors ( s’entén que aquells que no s’han vist beneficiats per les compres ). S’explica que el batle, que es d’UM i que governa amb la coalició nacionalista Campos pel Canvi, es mostri preocupat, però no així els seus antecessor a la Sala. Com ha dit el geògraf Pere Salvà: ficar de cop 500 habitatges de mileuristes a una població que 9.000 habitants pot generar conflictes socials. Guillem Ginard, el batle, i Salvà tenen tota la raó del món. Campos no està preparat per assumir aquest creixement poblacional. Si no s’hi posa remei, en un futur no molt llunyà hi haurà problemes d’integració – serà molt difícil que els nous habitants s’integrin a la vida local – i la conseqüència serà la formació d’un o varis guetos. Endemés, es col·lapsaran els centres de salut i les escoles. I la carretera, fins el punt que no ens torbarem gaire a sentir com des de determinats sectors – aquells que hipòcritament han encès les alarmes – reclamen la prolongació de l’autopista de Llucmajor fins a Campos.


Els hipòcrites, naturalment, no són l’ actual majoria municipal, ni tampoc la conselleria d’Habitatge – que al capdavall compra sòl urbà a on n’hi ha – sinó aquells que ara s’apunten a les raons que abans no volgueren escoltar. L’ajuntament de Campos, quan era governat pel PP – dugué a terme una expansió urbanística sense precedents. Va ser llavors quan les grans immobiliàries, algunes de les quals vengudes de fora, veren a Campos la possibilitat de fer negoci. A les seves promocions s’anunciava el cel a la terra, la terra promesa, a “només vint minuts de Palma”, és a dir considerant la Vila com un nou barri residencial de Ciutat. De fet, és la conseqüència de la política d’autopistes desplegada pel PP, que ha transformat Mallorca en una única àrea metropolitana. Una política que fou fortament contestada des de l’esquerra, tot i denunciant ( en aquesta mateixa pàgina ho varen fer en diferents ocasions) les malifetes concretes de Campos.
Allò que ens sorprèn ara és que aquesta dreta especuladora que ens ha governat tants anys intenti capgirar el seu paper i passar d’acusada a acusadora. Campos està desprotegit davant l’allau d’habitatges de protecció oficial que té al damunt, però no ens deixem enganyar: l’allau l’havien creat els que apostaren per un desenvolupament residencial desmesurat. Els solars ja estan fets i, de no haver esclatat la bimbollla immobiliària, ben segur que les promotores no deixarien que fos el Govern el que els construís. L’únic que ha fet la iniciativa pública, o té intenció de fer, és rescatar un negoci privat de la fallida i reconvertir-lo en oferta d’HPO. La conselleria de l’Habitatge no va qualificar com urbans els solars on ara edificarà, sinó que fou un govern municipal del PP, del mateix PP que criticava el projecte de llei de l’Habitatge perquè obria la possibilitat de requalificar més sòl rústic.
La solució per a Campos no era, evidentment, la seva expansió residencial i transformació en un barri de Palma, però consolidada aquesta expectativa, les afores de la Vila estaven condemnades be a construir-hi blocs de pisos o a convertir-se en una urbanització fantasma. En aquest sentit, la única cosa que ha fet el Govern es fer-se amb la propietat de sòl urbà on ja n’hi havia. I a Campos n’hi ha de demés, la qual cosa no lleva que l’Ajuntament i la conselleria no hagin de treballar plegats per pal·liar els efectes negatius d’aquest inesperat “boom” d’habitatges protegits. Campos s’ha de protegir contra aquest efectes i això suposa plans assistencials complementaris en matèria de sanitat, educació i transport. Els excessos sempre s’acaben pagant i Campos n’és una víctima.

1 comentari:

Romina Lenin Grado ha dit...

Apreciado Sebastià Verd, creo que no es necesario que le cuente la cantidad de ríos de tinta que han corrido, y corren, sobre la especulación inmobiliaria.No obstante es necesario seguir insistiendo sobre este brutal desastre que estamos perpetrando.
La ARAÑA inmobiliaria ni siquiera se ha dejado ver, pero el día que lo haga habremos descubierto cuál es el objetivo que debíamos haber tenido aquéllos con conciencia social y política. No quiero aburrirle, pero le aseguro que seguiré leyendo su blog ,que acabo de descubir.Seamos imaginativos para definir la lucha contra la ARAÑA.
Un cordial saludo