dilluns, de juny 08, 2009

Tomb a la dreta

Publicat al Diario de Mallorca el 8 de Juny de 2009
Traduït del castellà

Els pronòstics s'han complert, inclòs el de l'abstenció – encara que no s'hagi produït l'hecatombe que anunciaven els més pessimistes i sigui més o manco igual a la de 2004 – el que demostra que Europa segueix despertant poc interès per a una majoria d'electors. No obstant això, sí alguna cosa cal destacar és el tomb a la dreta, tant a Espanya com en la resta d'Europa. El PP és el clar vencedor d'aquests comicis. També aquí, en Balears, on Rosa Estaràs podrà presumir de tornar a deixar el Partit Popular com partit més votat, posició que va perdre en les darreres generals. Però la seva victòria – que certifica el seu bitllet d'anada per a Brussel•les – és agre i dolç. El seu partit, en tot l'Estat, ha guanyat amb bastant claredat mentre que aquí s'ha quedat a quatre punts dels vots obtinguts en les europees de fa cinc anys, front un contrincant – el PSOE – que manté el mateix percentatge.


Sala de plens del Parlament Europeu

En definitiva, en la nostra Comunitat el PP guanya menys que en altres parts, el PSOE resisteix, avança UM i recue tant l'esquerra nacionalista, després d'haver deixat al PSM en el dic sec, i Esquerra Unida que, encara que no perdi vots, s'ha vist superada pel partit de Rosa Díaz, UPyD. Tots tenen molt que aprendre d'aquestes eleccions. Tot fa pensar que el PP balear haurà de canviar bastant per a tornar a ser el partit que fou hegemònic a les illes. A nivell estatal sembla tenir-lo més clar. Almenys Mariano Rajoy, que ha consolidat el seu paper i ja pot postular-se com candidat a la presidència del govern per a les pròximes generals; l qual cosa, de passada, obligarà al PSOE a replantejar-se les seves estratègies ja que, en general – n’hi prou fixant-se en els resultats de Madrid i la Comunitat Valenciana - als populars els afecten poc les denúncies de corrupció.
En tot cas, encara que realment el vencedor de les eleccions hagi estat altra vegada l'abstenció, el fet que percentualment no s'hagi incrementat i que a Espanya la participació hagi estat superior a la mitjana, legitima al PP com guanyador. Un fet que obligarà al PSOE i al govern – i de passada també a nostre Govern – a redoblar els seus esforços per a recuperar la confiança dels ciutadans. La crisi no és atribuïble als socialistes però sí la seva gestió i les urnes donen fe del descontent cap a les solucions que s'apliquen. I per això l'electorat ha confiat en la dreta, més integrada en el sistema, per a sortir de la malifeta abans que aprofundir en els canvis que propugna l'esquerra. En Europa està clar que és així i, per això, el Partit Popular europeu tindrà la majoria d'escons.
I a Espanya? Aquestes eleccions no alteren el mapa polític. De poc serveixen els crits de Zapatero “dimissió” que es van escoltar en el carrer Gènova, però demostren que el PP s'ha crescut i que intensificarà la seva oposició. El PSOE no podrà fer oïdes sordes. La campanya per a les pròximes eleccions generals ha començat: el govern s'ha quedat definitivament solament amb la crisi.