dilluns, de juliol 07, 2008

La contramoratòria

Publicat al Diario de Mallorca el 7 de Juliol de 2008

Els partits que formen la majoria del Consell de Mallorca han arribat a una solució salomònica sobres les polèmiques i impresentables ART ( Àrees de Reconversió Territorial ) que a judici de la Fiscalia – i de qualsevol urbanista assenyat – són un despropòsit de tanta arbitrarietat. Ningú no ha explicat les raons de la seva imposició en el Pla Territorial de Mallorca, ningú no ha dit quina raó lògica hi havia per intercanviar drets urbanístics d’un lloc a altre de l’illa, encara que tothom ho sàpiga: justificar unes urbanitzacions que d’altra manera no en tendrien cap de justificació. Doncs bé: el pacte progressista ha decidit ajornar qualsevol decisió fins a finals de legislatura, la qual cosa significa penjar una espasa de Damocles sobre el PTM a l’espera de les perspectives electorals que hi pugui haver el 2011. Està clar que UM ha exigit, contra la opinió dels seus socis actuals, no tocar les àrees, entre d’altres motius per no donar arguments a la Justícia que perjudiquin els dirigents que participaren a les negociacions amb el PP.


Francina Armengol amb la portaveu del Bloc i el d'UM

A principis de legislatura, fins i tot abans que hi intervingués la Fiscalia, PSOE i Bloc posaren sobre la taula la reforma del Pla Territorial. Les ART feien mala olor i no volien que la gestió del nou pacte de Progrés hi quedàs contaminada. Per això acordaren, amb el vist-i-plau d’una UM desitjosa de marcar distàncies amb el PP, una suspensió cautelar que finalitza just ara, el pròxim dia 17. La lògica manava que la suspensió es convertís en definitiva. El temps polític ho recomanava i el temps econòmic també, però UM no ha volgut romandre tota sola com a culpable d’una malifeta que atribueixen a una imposició dels seus ex socis, així que s’han autodeclarat de mel i sucre i, conseqüentment, acordat un téntol. Una decisió que, de fet, suposa una contramoratòria: s’ajorna la solució del problema, però l’amenaça continua, sobretot després que el PP hagi iniciat el retorn cap al centre, un viatge al qual ha convidat de bell nou UM.
No és una bona noticia, com han deixat clar des del GOB. Sembla ser que a darrera hora, el Bloc aconseguí que PSOE i UM es comprometessin a “eliminar definitivament les ART abans d’acabar la legislatura”. En aquest sentit, la presidenta del Consell, Francina Armengol, volgué deixar clar que el seu propòsit i el del seu partit és, mitjançant les anunciades reformes del PTM, que Mallorca entri en una nova fase pel que fa a l’ordenació territorial i a la disciplina urbanística. Prou d’escàndols, ha vengut a dir, malgrat el manteniment de les Àrees de Reconversió sigui escandalós en sí mateix.
Tot i això, la gestió territorial del Consell mereix un marge de confiança. Fa ara un lustre, el Pla Territorial de Mallorca hagués pogut ésser prou diferent – i evidentment sense ART – si els partits d’esquerra haguessin sabut pactar amb UM i aprovar el planejament a temps. Però enlloc de transigir preferiren esperar els resultats de les eleccions autonòmiques que, com sabem, voren adversos als desitjos progressistes. El resultat fou un Pla Territorial que acabà escorant a la dreta, un pla que no serveix de res mentre els ajuntaments no s’hi adaptin – fins ara només ho ha fet el d’Alcúdia – i que, finalment, ha de ser reformat per recuperar la legitimitat perduda. Serà possible? Aquest cop hom s’ha estimat mantenir el pacte. Si més no, s’estan donant passes positives, com l’acord de desclassificar la urbanització des Guix i evitar així l’impacte negatiu que tendria sobre un entorn de tanta vàlua i tan sagrat com és Lluc.
O l’Agéncia de Disciplina Urbanística. Dia 17 – curiosa coincidència – la consellera del Territori, Maria Lluïsa Dubon, ha convocat l’assemblea de batles que n’ha de ratificar el reglament. No hi ha dubte que aquest és un bon moment per posar en marxa una eina com aquesta: una agència supramunicipal creada per evitar que els planejament urbanístics siguin paper banyat.